«

»

Ruský novinář vydražil svou Nobelovu medaili a výtěžek daroval na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny

Foto: pixabay

Na aukci v New Yorku bylo opět živo. V druhé půlce června se tam mimo jiné dražila i Nobelova medaile za mír, kterou ruský novinář Dmitrij Muratov získal v říjnu 2021. Medaile se vydražila za rekordních 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun). Takovou částku můžete vyhrát například v Eurojackpotu.

Peníze poputují na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny

Vaše výherní výsledky Eurojackpotu nebo jejich část může klidně putovat na charitu, budete-li chtít. Že pomáhat lze i bez výhry v loterii, o tom svědčí případ čerstvě vydražené Nobelovy medaile. Ruský novinář a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov vydražil medaili spojenou s tímto oceněním za rekordní sumu, a to v přepočtu za 2,4 miliardy korun. Pro dražbu se nadchl sám od sebe, protože mu není lhostejný osud dětí, které kvůli válce na Ukrajině musely opustit své domovy. Medaili za 2,4 miliardy korun si pořídil anonymní kupec, který se aukce v aukční síni Heritage Auctions účastnil jen telefonicky. Po výhře v Eurojackpotu možná také budete takhle utrácet, aniž byste se nákupů osobně účastnili.

Dražba medaile pokořila dosavadní o dost nižší rekord

S výhrou v Eurojackpotu v kapse se můžete účastnit nákupů na různých aukcích. Přitom můžete být svědkem nově vzniklých rekordů. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Dražba medaile novináře Muratova pokořila rekord z roku 2014, kdy svou Nobelovu medaili (udělenou v roce 1962) vydražil James Watson za 4,8 milionu dolarů. Jak už jsme říkali, vydražené peníze poputují do Dětského fondu OSN (UNICEF) pro ukrajinské děti vysídlené válkou.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru