«

»

Jak moc musíte být bohatí, abyste si mohli jen tak koupit obyčejně vypadající, přitom ale velmi vzácnou misku za téměř miliardu?

Foto: pixabay

Ani maximální možná výhra v Eurojackpotu vám neumožní dělat si úplně vše, co chcete. Respektive ani po výhře v Eurojackpotu nebudete mít na všechno, co si zamanete. A to zejména v případě, když zatoužíte po vzácné čínské misce, která vám z bankovního účtu vytáhne téměř miliardu. Ano, slyšíte dobře – miliardu. Kdo by ale čekal atraktivní kousek porcelánu zdobený zlatem a diamanty, je na omylu. Miska je úplně obyčejná, zašedlá a původně sloužila k máchání kartáčů.

Cenu misky určuje hlavně její stáří

Utratili byste téměř třetinu možných Eurojackpot výherních výsledků za misku z let 960 až 1127? Divili byste se, kolik zájemců se najde. Miska se dražila v Hongkongu někdy v roce 2017 a výherce aukce, který se jí účastnil po telefonu, za ni dal v přepočtu 830 milionů korun. Dražba začínala asi na 225 milionech korun a do dvaceti minut se částka vyhoupla na již zmíněný rekord. Tak hlavně, že má kupec z misky, ze které se nejspíš pro její cenu ani nenají, radost! Cenu misky určuje hlavně její stáří a fakt, že pochází ze slavné čínské dynastie Sung. Podobný kousek vzácné keramiky vlastní jen asi čtyři soukromí sběratelé z celého světa. Tak hlavně opatrně, ať se nerozbije. I když vzhledem k ceně celé misky, by pravděpodobně i její střepy měly nějakou hodnotu.

Nákupy tak drahého „nádobí” přitom nejsou neobvyklé

Ačkoliv se většině může zdát tato miska, jakkoliv vzácná a cenná, šíleně drahá, podobné nákupy nejsou ničím neobvyklým. Vždyť v roce 2014 se za velmi podobnou částku vydražil šálek na víno z dynastie Ming, který kupce vyšel v té době na 795 milionů korun. Tak vidíte, třeba po výhře v Eurojackpotu zatoužíte po novém jídelním setu. Pokud ale u vás panuje italská domácnost a talíře létají všemi směry, doporučujeme nákup tak drahého nádobí minimálně zvážit.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru