«

»

2000 let starý granátový prsten s vyobrazením Caesara Augusta se prodal za 600násobek odhadované ceny

Foto: Pixabay

Že i předem odhadované ceny předmětů daných do aukce se utrhnou ze řetězu, o tom svědčí 2000 let starý granátový prsten s vyrytou podobiznou Caesara Augusta. Možná, až trefíte výhru ve Šťastných 10, budete se o tyhle věci taky přetahovat. Původně odhadovaná cena byla přibližně 248 amerických dolarů (přibližně 5 tisíc korun). Zájem o prsten, který se používal k zapečeťování oficiálních dokumentů, byl ale tak velký, že se jeho výsledná cena vyšplhala na neuvěřitelných 145 000 dolarů (přes tři miliony korun). To je o 600x více. No věřili byste tomu?

O prsten byl enormní zájem

Až na účtu přivítáte výherní výsledky Šťastných 10 a budou tučné, možná si budete moci dovolit přihazovat na aukci podobně, jako se to stalo u prstenu ze starověkého Říma. Prsten s hlubotiskem vyhotoveným ostrým kovovým předmětem a podobou prvního římského císaře Caesara Augusta byl prodán ještě s dalšími šperky. Žádný z nich ale prsten rozhodně nezastínil. Odborníci se shodli, že najít prsten s hlubotiskem v tak dobrém stavu, se jen tak nevidí. Prsten byl hojně používán k pečetění oficiálních dokumentů. Lidé, kteří tento prsten v minulosti vlastnili, by se nejspíš hodně divili, na jakou cenu se během jediné aukce prsten dokázal vyšplhat.

Nosili byste na ruce prsten za tři miliony?

Odborníci tipují, že prsten je starý 2000 let a tipují, že vyobrazená tvář patří císaři Caesarovi Augustovi. Neví to s jistotou, ale kdo jiný by to byl? Aukční síň výsledná cena prstenu překvapila, lépe řečeno jim vyrazila dech. Kdo by čekal, že odhad naroste 600násobně? Zároveň ale jedním dechem dodává, že jí bylo ctí prodávat tak významný kousek historie. Jestlipak bude nový majitel prsten nosit? A co vy? Nosili byste tento prsten, kdyby vám na účtu přistála výhra ve Šťastných 10?

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru