«

»

Pobírá nadstandardní nemocenskou, a přesto si dovoluje na svého zaměstnavatele podat stížnost

Foto: Pixabay

Čekáte na výhru v Extra Rentě, aby vám pravidelně chodila výplata a vy jste už nikdy nemuseli do práce? Někdy pro takovéto podmínky ani sázet nemusíte. Stačí být podobně vypočítavý jako Ian Clifford z IT firmy IBM. Ten už od roku 2008 nepracuje a díky speciální dohody, kterou lze označit za výhru v loterii, pobírá ročně 54 tisíc liber (1,4 milionu korun). I tak je mu to ale málo a znovu svého zaměstnavatele troufale zažaloval za to, že mu tuto výplatu nenavýšil o inflaci.

Kdo by nechtěl nemocenskou přes 116 tisíc měsíčně?

Výherní výsledky Extra Renty by vám mohly přinést pravidelnou výplatu bez nutnosti chodit do práce. Podobných výhod si užívá také IT pracovník firmy IBM, kterého ranní budík nezajímá. Dokonce není ani na home office, nýbrž na královsky placené nemocenské. Tu získal asi pět let po tom, co odešel na nemocenskou. Média však neuvádějí, jaké zdravotní problémy Iana trápí. Na nemocenskou odešel v roce 2008 a v roce 2013 firmu úspěšně žaloval za to, že mu neproplatila nevybranou dovolenou. V souvislosti s tím došlo k dohodě, kdy se firma zavázala zaměstnanci vyplácet 54 tisíc liber ročně. Tuto částku firma vyplácí jen některým svým zaměstnancům v rámci tak zvaného „disability plan”, což je něco mezi soukromou nemocenskou a invalidním důchodem. Pro většinu lidí by to byla výhra a už by ani nedutala. Také Ian se s tímto smířil… ale jen do roku 2022. Přesně v tomto roce neaktivní zaměstnanec na svého zaměstnavatele znovu podal stížnost, a to za to, že jeho nemocenskou nenavýšil o inflaci. Tuto žalobu však už soud jednoznačně zamítl.

Po tomhle bude firma nejspíš hledat způsob, jak se potížisty zbavit

Ani výhra v Extra Rentě nemusí být pro někoho dostačující. Pak nezbývá než sázet dále a doufat ve výhru anebo výhru investovat. Jenže Ianovi to jako neaktivnímu zaměstnanci stačit mělo. Svou druhou žalobou v řadě si to u svého zaměstnavatele nejspíš rozházel natolik, že ten bude přemýšlet, jak se takového nevděčného potížisty zbavit. Soud jeho žádost zamítl s tím, že se jedná o speciální a dost štědrou dohodu, a proto o jejím navýšení o inflaci vůbec nemůže být řeč.

5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru