«

»

Přes 150 let milionů let stará kostra dinosaura se jménem Apex bude vydražena a může dosáhnout částky až 6 milionů dolarů

Foto: Pixabay

Až vyhrajete ve Sportce, budete ochotni utratit v přepočtu 139 milionů z výhry (bude-li takhle vysoká) za 150 let starou a těžko skladovatelnou věc? Možná ano, možná ne. Řeč je o kostře dinosaura pojmenované Apex, který žil na území dnešního Colorada před 150 miliony let. Zasvěcení lidé odhadují, že se v aukci může prodat až za 6 milionů dolarů.

Kostra byla objevena v květnu v roce 2022 v Coloradu

Odhadovaná cena kostry dinosaura Apex šplhá takhle vysoko, protože až 80 % jejich kostí bylo zdárně obnoveno. Jedná se o přibližně 254 z odhadovaných 300 kostí, což z kostry činí jednu z nejkompletnějších a nejlépe zachovalých koster vůbec. Aukce začne už 17. července v New Yorku v aukční síni Sotheby´s a nabídky začnou na 3 milionech dolarů. Odhaduje se však, že cena vyšplhá na 4 až 6 milionů dolarů. Věděli jste, že většina takto nalezených koster není ve skutečnosti nikdy dokončena? První úplná kostra dinosaura byla nalezena v roce 2020. Pravdou je, že do většiny koster dinosaurů, včetně té se jménem Apex jsou doplněny speciálně vymodelované 3D kosti.

Dříve byla nejvíce dokončená dinosaurova kostra jménem Sophie

Dříve prvenství v dokončenosti držela kostra dinosaura Sophie. Byla úplná z 85 %. Pak ji ale nahradila kostra Apex, která je až o 30 % větší než Sophie. Vědci zjistili, že dinosaurus Apex byl neohroženým králem Colorada, kterého trápila maximálně artritida. Jinak neměl žádné stopy po zranění z boje. Až tedy vyhrajete ve Sportce, můžete si koupit kostru, pokud vám zbydou ještě peníze na zakoupení nebo pronájem prostorů pro takto hůře skladovatelnou věc. Přetahovaná o dinosauří kostry není v Americe nevídanou podívanou. V roce 2007 se takhle na jedné aukci v New Yorku o lebku tyranosaura porvali Leonardo DiCaprio a Nicolas Cage.

Ohodnoťte post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru