«

Raritní mince z roku 1776 nalezená na dně plechovky od karamelu půjde do aukce

Foto: Pixabay

Vyhrát ve Šťastných 10 je podobné jako vlastnit nebo najít vzácnou minci z roku 1776. A přesně to se podařilo nejmenovanému vlastníkovi, který do aukce přinesl i jiné vzácné předměty, ale nejvzácnější byla mince o průměru 38 mm z roku 1776. Podle odborníků má hodnotu tisíců dolarů.

Kvůli ověření pravosti byla mince převezena zpět do své domoviny

Výherní výsledky Šťastných 10 nepřicházejí? Třeba se u vás doma na půdě válí předměty v hodnotě statisíců či dokonce milionů. Někteří lidé to tak alespoň mají a mezi nimi soukromý prodejce, který své věci přivezl k ocenění do aukční síně Wotton Auction Rooms v Gloucestershire v Anglii. Dražitel Joseph Trinder stejně jako ostatní zúčastnění se z mince doslova posadili na zadek. Zjistili totiž, že se jedná o kontinentální dolar o průměru 38 mm vyrobený z cínu a ražený v roce 1776. Mince měla omezenou produkci, vyražených bylo takto pouze 6000 kusů. Dodnes se ví o dochované stovce. Protože je mince opravdu raritní, bylo nutné ověřit její pravost. Proto byla mince převezena zpět do Ameriky k ověření společností Numismatic Guaranty Company se sídlem v Sarasotě na Floridě.

Četné testy prokázaly pravost

Statisíce vám nemusí přinést pouze výhra ve Šťastných 10, nýbrž také nález vzácné mince. Ta, která se bude dražit v Anglii, prošla na Floridě řadou testů na pravost. Ty k úlevě všech zúčastněných pravost skutečně prokázaly. Mince tak může jít do aukce už 3. října a dražitelé věří, že přitáhne řadu sběratelů. Odhadují, že cena půjde do tisíců dolarů. Kdo by čekal, že taková vzácnost se objeví na dně plechovky od karamelu, ve které soukromý prodejce přinesl i další šperky a mince k posouzení?

Ohodnoťte post

Napsat komentář

Jméno anebo přezdívka není vyžadována, usnadní však orientaci v komentářích. Pakliže je necháte nevyplněné, budete v komentářích označen(a) jako anonym. Do zprávy nepište email ani nevkládejte jiný odkaz, v opačném případě se váš text zobrazí opožděně až po přečtení a schválení z naší strany.

Přepnout na mobilní verzi
Rolovat nahoru